شنبه،11 فروردين 1403 English

معاونت بهداشتي

Lorestan
University of Medical Sciences


   
    • آنچه بايد در مورد تب كريمه كونگو (CCHF) بدانيم ...
      كد اطلاعيه: 199
      تاريخ انتشار: ۱۳۹۱/۰۳/۱۰
      تعداد بازديد: 1237

      آنچه بايد در مورد تب كريمه كونگو (CCHF) بدانيم ...

      آنچه در مورد تب خونريزي دهنده كريمه كنگو (CCHF )

      Crimean Congo Hemorrhagic Fever بايد بدانيم

        

      تب خونريزي دهنده كريمه كنگو چيست ؟ تب خونريزي دهنده كريمه كنگو يك بيماري ويروسي (از گروه آربوويروس خانواده بونياويريده جنس نايروويروس كه تحت عنوان ويروسهاي بندپابُرد (arthropod-borne virus) مي‌باشد.شايع ترين ناقل‌ها كنه‌اي به نام هيالوما مي‌باشد) حاد تب دار، خونريزي دهنده و خطرناك است كه از طريق گزش كنه منتقل مي شود . اين بيماري يكي از بيماريهاي مشترك انسان و دام است كه در آسيا ( از جمله كشورايران ) ، اروپا و آفريقا وجود دارد .عامل تب خونريزي دهنده كريمه كنگو ويروسي بنام است كه مي تواند انسان و بسياري از حيوانات اهلي و وحشي مانند گاو ، بز ، گوسفند ، سگ ، خرگوش يا جوجه تيغي را آلوده كند. به جز شتر مرغ ، ساير پرندگان نسبت به اين ويروس مقاوم هستند.اين عفونت در حيوانات اهلي بدون علامت است، اما ويروس تا يك هفته پس از آلودگي در بدن آنها باقي مي ماند و مي تواند انسان را مبتلا كند .ناقل بيماري نوعي كنه است.كنه آلوده پس از گزيدن حيوانات از جمله گوسفند ، بز ، گوساله و ....  ويروس را وارد بدن حيوان مي كند .

      راههاي انتقال بيماري به انسان :

      -         گزش كنه آلوده يا دستكاري و له كردن آن بين انگشتان دست يا روي پوست .

      -         تماس مستقيم با لاشه ، خون ، ترشحات ، يا احشاي دام آلوده ، به ويژه هنگام سر بريدن يا زايمان دام ، يا تماس گوشت تازه دام آلوده .

      -         تماس با خون، ترشحات خوني و بافتهاي آلوده فرد بيمار.

      علائم بيماري :شروع بيماري ناگهاني و با علائمي مشابه آنفلوانزا است .حدود 1 تا 13 روز ( به طور متوسط يك هفته) پس از ورود ويروس به بدن بيماري ناگهاني با علائمي مانند تب ، لرز ، سردرد، درد عضلاني ( به ويژه در ناحيه پشت و پاها) ، گيجي ، درد و سفتي گردن ، درد چشم ، و حساسيت به نور ظاهر مي شود . ممكن است حالت تهوع ، استفراغ ويا گلو درد ، اسهال ،درد شكم ، كاهش اشتها ، يا تغييرات رفتاري نيز وجود داشته باشد .حدود 3 تا 5 روز ( به طور متوسط 4 روز ) پس از شروع علائم ، بيماري وارد مرحله خونريزي دهنده مي شود و لكه هاي  خوني وخونمردگي در مخاط و پوست ( به  ويژه قسمت  بالاي بدن ) ظاهر مي شوند . ممكن است ساير اشكال خونريزي مانند استفراغ خوني ، مدفوع خوني يا سياه رنگ ، ادرار خوني ، خونريزي از بيني ، لثه ، گوش ، چشم و رحم ، خلط خوني،يا خونريزي مغزي نيز ايجاد شود. خونريزي گاهي چنان شديد است كه بيمار به تزريق خون نياز پيدا مي كند. ممكن است به دليل درگيري كبد بيمار دچار زردي شود .حدود 30 تا 50 درصد موارد بيماري منجر به مرگ مي شود . علت مرگ از دست دادن مقادير زياد خون ، نارسايي اعضاي داخلي ، خونريزي مغزي و يا از دست دادن مايعات بدن به علت اسهال است .

      پيشگيري :از آنجا كه اين بيماري معمولاً در حيوانات اهلي بدون علامت است ، كساني كه به هر شكل با دام سرو كار دارند(دامداران ، دامپزشكان،كارگران كشتارگاه ها ، قصاب ها ، فروشندگان دام و...)

      بايد نكات زير را همواره مورد توجه قراردهند:

      1-  هنگام هر نوع تماس با دام يالاشه آن (قصابي ، كمك به زايمان دام ، خرد كردن گوشت تازه ، تيمار كردن ، پشم چيني ، تميز كردن آغل يا طويله و...) ازوسايل حفاظتي شامل كلاه، ماسك ،عينك ، دستكش ، روپوش ، پيش بند پلاستيكي و چكمه استفاده كنند.

      2-    هنگام سر بريدن دام از رفتارهايي مانند نگه داشتن كارد قصابي با دندان خودداري كنند.

      3-    هرگز كنه هاي بدن حيوان را با دست بدون دستكش جدا نكنند و هرگز كنه ها را با دست له نكنند .

      4-    براي از بين بردن كنه هاي بدن دام ها از طريق سمپاشي و يا حمام ضد كنه،از اداره دامپزشكي كمك بخواهند .

      5-    بعد از تماس روزانه  با دام لباس هاي خود را تعويض كرده و بدن و لباس خود را از نظر و جود كنه به دقت بررسي كنند.

      6-  روي خون ريخته شده محلول سفيد كننده با رقت 1 به 10 (يك قسمت محلول سفيد كننده در 9 قسمت آب ) بريزند و پس از 15 دقيقه آن را با آب و مواد شوينده شستشو دهند .

       نكاتي كه همه افراد جامعه بايد رعايت كنند :

      1-  گوشت مصرفي خود را تنها از مراكزي تهيه كنيد و از خريد لاشه هاي بدون مهر اداره دامپزشكي ( كشتار غير مجاز ) يا سربريدن دام در منزل يا خيابان خودداري كنيد .

      2-  براي اطمينان از عدم انتقال بيماري ازطريق  گوشت، قبل از خرد كردن ، دستكاري و مصرف گوشت تازه 12 تا 24 ساعت در يخچال نگهداري نماييد.

      3-    براي شستن و خرد كردن گوشت از دستكش استفاده كنيد .

      4-  در مناطقي كه احتمال گزش كنه وجود دارد ( مانند محل نگهداري دام ) از لباس هايي به رنگ روشن كه بدن را به خوبي بپوشاند و مواد دور كننده حشرات استفاده استفاده كنيد . هر 2 تا 4 ساعت بدن و لباس خود را از لحاظ وجود كنه بررسي كنيد. هرگز كنه را با دست جدا يا له نكنيد.

      5-  بيمار مشكوك به تب خونريزي دهنده را به سرعت به بيمارستان منتقل كنيد و در هنگام ملاقات يا تماس با بيمار از وسايل حفاظت فردي شامل كلاه ، ماسك ، عينك ، دستكش ، روپوش ، پيش بند پلاستيكي ، و چكمه يا روكفشي  استفاده كنيد . از تماس با  خون يا ترشحات بدن بيمار پرهيز كنيد .

      جدول ذيل بيانگراطلاعات و آمار سالهاي 1386 لغايت 1390 استان مي باشد كه شامل افراد مشكوك به بيماري CCHFكه به مراكز بهداشتي درماني مراجعه كرده اند  و افرادي كه نمونه CCHF  از آنها تهيه شده و به انستيتو پاستور ايران - تهران ارسال شده و نمونه هايي كه از نظر آزمايشگاهي تأييد شده اند و افرادي كه در طي اين سالها به علت اين بيماري  فوت كرده اند .

      سال

      مشكوك با تشخيص اوليه پزشك بدون شرايط نمونه گيري

      محتمل كه نمونه گيري انجام شده

      تأييد قطعي

      منجر فوت

      86

       

      3

      0

      2

      87

       

      3

      1

      1

      88

      20

      10

      2

      2

      89

      30

      12

      2

      1

      90

      28

      11

      0

      1

       

      دانشگاه علوم پزشكي لرستان

      معاونت بهداشتي

      گروه مبارزه با بيماريهاي واگيردار

       




دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي، درماني استان

لرستان

تعداد بازدید: 28543263 آخرین به روزرسانی: 08 فروردين 1403

 مقالات articles  2018  2017  2016  2015  2014 

سئوالات متداول
بيانيه حريم خصوصي
 بيانيه توافق سطح خدمات
راهبرد مشاركت دستگاه
IT
eprints

.

Page created in 1.1916999816895 seconds.
memoryUsage : 5987Kb