.اطلاعيه بهداشتي
ضمن آرزوي قبولي طاعات و عبادات هم استاني هاي عزيز و ارجمند در ماه ضيافت الهي (رمضان )، انتظار دارد ، بمنظور پيشگيري از بروز هرگونه بيماري عفوني روده اي و انگلي و ديگر بيماري هاي مرتبط با آب و غذا ، به توصيه هاي بهداشتي زير توجه نموده ودرصورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتي از سوي متصديان مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي ، به سامانه بهداشت 190 اطلاع دهيد.
v از خريد شيريني- زولبيا ، باميه ، گوش فيل – آش رشته – حليم –فرني و....مورد عرضه توسط فروشندگان دوره گرد و همچنين بساطيهاي كنار خيابانها (بدليل نداشتن محل مناسب و بهداشتي براي نگهداري مواد غذايي – نامعلوم بودن وضعيت سلامت كاركنان – استفاده از مواد اوليه نامطمئن و فاقد كيفيت - عدم رعايت بهداشت فردي در تهيه مواد غذايي و...... )جدا"خوداري فرمائيد .
v استفاده از رنگ جهت تهيه هرگونه مواد غذايي از جمله:زولبيا ، باميه ، نان قندي ، شربت ، شيريني و......ممنوع بوده و لذا براي حفظ سلامت خود و مصون ماندن از مخاطرات رنگهاي غير مجاز و صنعتي از مصرف مواد غذايي فله داراي رنگ ، جدا" اجتناب فرماييد .
v توزيع مواد غذايي پخته شده فقط بصورت گرم و تازه صورت پذيرد . بمنظور جلوگيري از بروز هرگونه مسموميت ، از نگهداري مواد غذايي پخته شده در دماي محيط به مدت طولاني ( بيش از 45 دقيقه ) و همچنين از نگهداري مواد غذايي خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل يخچال و يا سرد خانه خودداري فرماييد .
v در هنگام توزيع نذورات و يا مراسم افطار المومنين در مساجد ، حسينيه ها منازل و.... اگر به همراه غذا ، سبزي و سالاد نيز مصرف ميشود، بر هم استانيهاي عزيز واجب است كه كليه مراحل سالمسازي سبزيجات و مواد اوليه سالاد ، را انجام دهند .
v شيريني ، زولبيا ، باميه ، گوش فيل و....را از شيريني فروشي هاي معتبر كه مورد تائيد مقامات بهداشتي هستند، تهيه فرماييد.
v آب آشاميدني مورد استفاده در منزل ، مكانهاي عمومي ، مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي و.... بايد مورد تاييد مقامات بهداشتي محل بوده و ترجيحاً از شبكه هاي عمومي آب شهري و روستايي تامين گردد .
v يخ مورد استفاده براي آب شرب ، شربت و ....... ، ضرورتا" بايستي از مكان هاي تميز ، بهداشتي و مورد اطمينان تهيه شده و قبل از مصرف، بخوبي شستشو شود .
v با توجه به وجود عناصر خطرناك در نمكهاي تصفيه نشده غير مجاز مانند: شن، ماسه ، گچ ، خاك - فلزات سنگين) سرب ، جيوه ، ارسنيك ، كادميوم )و..... ضروري است در منازل و كليه مراكز تهيه و عرضه غذا ، از نمكهاي بسته بندي تصفيه شده و يددار داراي مجوز هاي بهداشتي و علامت استاندارد ، براي تهيه و پخت غذا استفاده نماييد .
v براي حفظ سلامت خود بويژه در ايام ماه مبارك رمضان ، ، به جاي نوشابه هاي گاز دار، از دوغ يا آبميوه طبيعي استفاده فرماييد .
v شير مصرفي براي تهيه فرني و يا هر ماده غذايي ديگر ، صرفا" و ضرورتا" بايستي پاستوريزه و يا استريليزه بوده ولازم است به تاريخ توليد و انقضاء و نيز شرايط نگهداري آنها توجه شود .
v با توجه به سرطانزا بودن استفاده از ظروف شفاف پلي استايرني براي توزيع غذاها و نوشيدينيهاي داغ ، ضروري است براي توزيع اينگونه مايعات و غذاها( نظير : چاي ، شير ، برنج ، خورشت و....)از ظروف سلولزي ، فوم دار و ترجيحا" ظروف گياهي (بر پايه نشاسته ذرت ) استفاده شود.
v ضروري است انواع خوراكي هاي بسته بندي شده، داراي مشخصات توليد (شامل : تركيبات ، پروانه ساخت ، پروانه بهره برداري از وزارت بهداشت ، آدرس كارخانه ،علامت استاندارد ، تاريخ توليد و انقضاء و ...... ) باشند . در غير اينصورت از خريداري آنان اجتناب فرماييد.
v به منظور جلوگيري از ابتلاء به بيماريهاي انگلي و عفوني روده اي ، لازم است قبل از مصرف سبزيجات ، اقدامات زير را براي سالمسازي سبزيجات خام ، كاهو ، كلم و نظاير آنها ،بعمل آوريد
v الف -شستشو ي اوليه و گل زدايي. ب - انگل زدايي با مايع ظرفشويي (در يك ظرف حداقل 5 ليتري حاوي سبزيجات ، 3 تا 5 قطره مايع ظرفشويي به ازاء هر ليتر آب، اضافه نموده و پس از 5 دقيقه سبزيجات را به آرامي از كفاب خارج و شستشو نماييد ) . ج- ضدعفوني با مواد گندزداي مجاز (موجود در داروخانه ها) برابر دستورالعمل درج شده بر روي برچسب محلول گندزدا . د- آبكشي و مصرف .
v در تهيه غذا از روغن هاي با ترانس پايين و ترجيحاً روغن مايع استفاده شود .
v درتهيه غذا وپخت برنج وهمچنين استفاده از نمك درسرسفره ، حتماً از نمك يددار تصفيه شده دراين مراكزواماكن استفاده شود.
v لازم است توزيع كنندگان غذا بين روزه داران ، از راه رفتن بر روي سفره جدا" پرهيز نمايند .
v هرگونه بروز طغيان مسموميتهاي غذايي ( ابتلاي دونفر يا بيشتر با علائم مشابه مانند: استفراغ ، اسهال ودرد شكم رابه دنبال مصرف غذا يانوشيدني ازچندساعت تا 4 روزبعد ) را در اسرع وقت به مركزبهداشت شهرستان، يا نزديكترين مركزبهداشتي درماني يا خانه بهداشت اطلاع دهيد .
* در صورت هرگونه رخداد بهداشتي و شرايط اضطرار و طغيان بيماري هاي مرتبط با آب و موادغذايي، ضمن بررسي دقيق موضوع در سريعترين زمان ممكن مراتب از طريق سامانه بهداشت 190 گزارش و پيگيري مي گردد.
التماس دعا
معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي لرستان
گروه مهندسي بهداشت محيط