معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي در اين همايش گفت: سلامت يكي از مسائل اساسي و زيربنايي جوامع بشري و انسان سالم هم محور توسعه پايدار است و غفلت از اين مهم موجب خسارات جبران ناپذيري مي گردد كه تمام ابعاد زندگي بشر را متاثر مي كند لذا امروزه توجه به مقوله مهم سلامت و ارتقاء شاخص هاي سلامتي نشان دهندهي توسعه يافتگي و رشد جوامع پيشرو محسوب مي گردد و دولتمردان و متوليان سلامت هم تلاش مي كنند بااتخاذ تدابير مختلف و با اجراي برنامه هاي گوناگون بهداشتي در فراهم كردن زمينه سلامتيِ انسان در تمام محورها و اركان جامعه اقدام نمايند كه باتوجه به رشد بي رويه جمعيت ، بخش كشاورزي هم به عنوان بخشي استراتژيك كه وظيفه مهم تامين غذا و انرژي بشر را بر عهده دارد از ارزش بسيار بالايي برخوردار است چرا كه درصدِ زيادي از غذا و انرژي مورد نياز بشر از محصولات كشاورزي و فرآورده هاي آنها تامين مي گردد و ضروري است كه خود كشاورزان براي ايفاي اين نقش مهم از سلامتي كامل برخوردار باشند تا قادر به تامين و توليد محصول غذايي سالم و بهداشتي براي ديگر آحاد جامعه باشند .
اميد علي پاپي معاون بهداشتي تصريح كرد: به دلايل عديده از جمله اينكه طبيعت شغل كشاورزي با خطر همراه است، كشاورزان در شرايط نامساعد آب و هوايي و به مدت طولاني و بدون استراحت كار مي كنند، در طراحي تجهيزات كشاورزي و در حين استفاده از آنها معمولا مسائل ايمني كار رعايت نمي شود، كشاورزان با عوامل بيولوژيكي، بيماري مشترك بين انسان و دام و استفاده از سموم و مواد شيميايي دفع آفات نباتي با تهديد سلامت مواجه هستند ، بسياري ازاوقات خانه و محيط كار كشارزان مشترك است، بواسطه بالا نگهداشتن دست ها، بلندكردن جعبه هاي سنگين و فشار بر روي شانه ها به مدت طولاني و در وضعيت بدني نامناسب ، شيوع مشكلات اسكلتي عضلاني و ارگونوميك در بين كشاورزان بويژه در بخش باغباني،كشاورزان با ريسك و خطر بالايي مواجه هستند بطوريكه ميزان مرگ ومير كشاورزان بيش از دوبرابر ساير مشاغل است ، لذا برنامه هاي بهداشت كشاورزي از اهميت بسيار بالايي برخوردار هستند كه بايد براي دست يافتن به توسعه پايدار در بخش كشاورزي به وضعيت بهداشتي و رفاهي كشاورزان توجه كافي بشود.
رئيس مركز بهداشت استان در خصوص اهداف برنامه هاي بهداشت كشاورزي اظهار داشت: عمدهي برنامه هاي بهداشت كشاورزي : برقراري ارتباط مؤثر با سازمان جهادكشاورزي، جلب مشاركت تشكل هاي صنفي كشاورزي، تهيه استانداردها و دستورالعمل هاي علمي مرتبط با سلامتي كشاورز، جامعه و محيط زيست،نظارت بر فعاليت هاي بهداشت كشاورزي با گزارش دهي و اطلاع رساني مناسب ، تشكيل پرونده هاي پزشكي به كمك طرح پزشكي خانواده ، ارتقاء سطح آگاهي هاي كشاورزان با ساخت واجراي برنامه هاي آموزشي ، حفاظت كار وتامين سلامت شغلي با تعريف استانداردهاي تجهيزات كشاورزي، ارائه خدمات بهداشت حرفه اي و فراهم كردن تسهيلات رفاهي براي كشاورزان، پايش سلامت كشاورزان، برخورداري كشاورزان از بيمه و بازنشستگي و استقرار سيستم بهداشت حرفه اي و ايمني در كشاورزي است كه اميدواريم باهمكاري بين بخشي تمامي بخش هاي مرتبط واستمرار هدفمند برنامه هاي بهداشت كشاورزي توسط همكاران خوب و پرتلاشم درمعاونت بهداشتي دانشگاه به نتايج مطلوب و مورد نظر هم برسيم.
اين همايش با مشاركت سازمان جهاد كشاورزي لرستان و معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي بر گزار شد.
|